divendres, 25 de novembre del 2016

Visita a les Gardères del volcà Croscat

Amb aquesta entrada finalitzo la meva ruta per terra de volcans.

Hi va haver una de les excursions que vam fer que em va agradar molt ja que era la primera vegada que podíem visitar molt de prop el volcà Croscat.

El volcá Croscat té forma de ferradura i forma part del Pard Natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

Han obert un centre d'informació que porta a Les Gardères i és relament molt interessant,s'arriba donant un petit passeig, així que l'excursió és apta per a totes les edats.  

Aquest volcà estigué durante 25 anys dedicat a l'Explotació de greda, i esta totalment cobert de vegatació llevat de les grederes, antiga zona d'extraccions mineres amb un tall que permet veure l'estructura interna de l'volcà així que hi ha una part on es poden apreciar totes les etapes.

He trobat això a internet, i em sembla molt interessant, és el que ens fa comprendre el per que de la forma del volcà i del seu entorn, són les fases de les erupcions


La seva erupció consta de tres fases:
  • Fase 1: durant aquesta primera fase predominen els blocs; aquest fet ens indica que l'activitat era molt poc explosiva i estromboliana.
  • Fase 2: hi predomina el lapil·li; aquest fet ens indica que l'activitat era més explosiva i va ser la que va construir el con. Inicialment, els piroclasts es van assentar formant capes gairebé horitzontals, però a mesura que el con creixia van anar adquirint pendent.
  • Fase 3: consisteix en l'emissió de la colada de lava causant de la forma de ferradura del cràter, que es va escolar en direcció oest passant per l'actual fageda d'en Jordà

Accés: L'itinerari pedestre núm. 15 Grederes del volcà del Croscat (2,9 km, 50 min.), surt de l'aparcament de Santa Margarida, ctra d'Olot a Santa Pau, km 6,1, a mà dreta. També l'itinerari núm. 1, Fageda d'en Jordà-volcà de Santa Margarida-volcà del Croscat (11 km, 4h), permet accedir-hi des de l'àrea de Can Serra (Fageda d'en Jordà) en un recorregut de 5 km, 1h 40 (anar i tornar). L'accés en vehicle a motor resta prohibit.


Com a comentari us diré que hi ha molts cartells on posa que no podem tocar ni portar-nos res, ni pedres ni terra i que no hem de pujar en els monticles de terra, per no degradar
 l' entorn, però veiem que la gent fa cas omís a les advertencias , el que dóna molta ràbia.

Cal preservar, cuidar i respectar tots els entorns i sobretot tenir educació, si ho fan els adults.. que els estem ensenyant als seus fills?











































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per seguir aquest Bloc i pels vostres comentaris.
Gracias por seguir este Blog y por vuestros comentarios.