dilluns, 7 de novembre del 2016

Fesols de Santa Pau

Una de les coses que acostumo a fer quan anem a visitar la Garrotxa és comprar els fesols cultivats en aquesta terra....Com diu el cartell que ens trobem a l'entrada del poble de Santa Pau:Els Fessols de Santa Pau són blancs, menuts i arrodonits. Tenem un gust molt suau que els fa únics, gràcies a la terra volcànica de la Garrotxa en qué son cultivats.

Els podem cuinar de diferents maneres, però en realitat no necessiten res més que bullir-los, són tan deliciosos com saludables.
Nosaltres ens els mengem bullits amb sal i una fulla de llorer, com a primer plat.

Els fessols de Santa Pau tenem segell de denominació d'origen protegida.


Tot això ho he trobat mirant diferents llocs web.

La zona de la Denominació d'Origen Protegida ha estat tradicionalment un lloc de cultiu de fesols. De fet, el document més antic de què es té constància, en el qual ja es parla d'aquest producte, data de 1834. En un manuscrit extret del diari d'un pagès de l'època.

La revisió dels tractats generals sobre l'agricultura de la zona suggereixen que és durant els segles XVIII i XIX quan es consolida el cultiu dels Fesols de Santa Pau, i es converteixen en un element important de la dieta juntament amb el fesolet menut i les faves.

L'any 1854, la fama d'aquest llegum ja havia traspassat fronteres. Una carta del governador civil de la província de Girona, dirigida a l'alcalde de Santa Pau, li demanava una mostra de fesols per portar a l'Exposició Universal de París. Malauradament, no era època de collita, i l'alcalde va haver de respondre que no disposaven del producte.


Una Denominació d’Origen Protegida és un distintiu que té com a objectiu reconèixer els productes de qualitat i els productes tradicionals, agrícoles i alimentaris. Aquests productes es caracteritzen per tenir unes qualitats específiques obtingudes gràcies a la seva zona geogràfica de cultiu, i als factors naturals i humans d’aquesta.

Tenint en compte això, les fases de producció, transformació i elaboració d’aquest producte han de tenir lloc dins d’aquesta zona.

El distintiu de la DOP informa els consumidors del valor afegit que tenen aquests productes respecte a d’altres que es poden trobar al mercat, i el garanteix mitjançant una sèrie de requisits que els cultivadors i els elaboradors han de respectar. D’altra banda, aquesta distinció, també promou la preservació del conreu pels seus valors històrics i gastronòmics.






Cultiu de fesols a la garrotxa




Cartell al poble de Santa Pau


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per seguir aquest Bloc i pels vostres comentaris.
Gracias por seguir este Blog y por vuestros comentarios.